Ljubešćica u srcu 2015: Otvorenje Protupožarnog centra

3 Kolovoz 2015

Protupožarni centar koji je izgrađen za 457 dana, bit će od velikog značaja vatrogascima, a vrijedan je 3,2 milijuna kuna. Simboličnim rezanjem vrpce otvorili su ga načelnik općine Nenad Horvatić, predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Gotić, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač te vatrogasci Ivan Mikulčić, Ana Mikulčić, Vlado Mikulčić i Stješan Kovaček. Objekt je blagoslovio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Objekt je ukupne površine 530 četvornih metara na tri etaže, s prostorom u prizemlju za tri vatrogasna vozila, spremištem, dva ureda i dvoranom za sastanke od 120 četvornih metara. Gradilo se u dvije faze. Prva je bila tijekom 2014., a odnosila se na samu izgradnju centra, dok su radovi na unutarnjem uređenju počeli u travnju ove godine. Investiciju vrijednu 3,2 milijuna kuna podržala su ministarstva s ukupno 390 tisuća kuna, a preostali iznos financirala je Općina Ljubešica.

Predsjednik DVD-a Ljubešćica rekao je da su pripreme za izgradnju ovog vatrogascima neprocjenjivo vrijednog objekta počele 2010. godine. – Nakon pet godina svjedoci smo otvaranja centra koji je predan na korištenje vatrogascima i u koji je aktualna općinska vlast uložila velika sredstva iz proračuna. Nakon puno godina dobili smo prostor koji zadovoljava sve uvjete sadašnjeg vatrogasnog društva za normalan rad, koji se od nas i očekuje. Našu skupu opremu do sada smo imali dislociranu na tri mjesta što nam je uveliko otežavalo izlaske na teren, no sada će se to promijeniti. Centar nam daje sigurnost da će društvo opstati jer sve je veći interes mladih generacija – kazao je Mikulčić. Posebno se zahvalio načelniku općine Nenadu Horvatiću. – Zahvaljujem Vam u ime svih vatrogasaca na nesebičnoj pomoći i podršci svih ovih godina. Sada kada imamo dom i spremište dostojno dužnosti i sve većih oabveza vatrogasaca, obećajemo da ćemo svoj poziv vatrogasaca i dalje obavljati savjesno i biti ponos Ljubešćice.-

Zadovoljstvo protupožarnim centrom izrazio je Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. – Ovaj dan bit će zlatnim slovima upisan u povijesti vatrogastva u Varaždinskoj županiji. Želim da vam Protupožarni centar što više služi za drušenje i ostale ugodne situacije, a da štp manje puta čujemo sirenu s vrha ovog objekta. Iako ne sumnjam da ćete i tada odraditi svoj posao – rekao je Kovaček.

Na njega se nadovezao i varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je blagoslovio centar. – Uvijek se u svijetu događaju nezgode, vjerujem da će ovo biti kuća pomoći – zaključio je Mrzljak blagoslovivši objekt.

Ovu svečanu priliku DVD Ljubešćica je iskoristio da načelnika općine Nenada Horvatića proglasi počasnim vatrogasnim časnikom te da mu uruči priznanje, činove, svečanu vatrogasnu uniformu i prigodni poklon.