Povijest društva

Osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva u Ljubešćici pokrenuto je na inicijativu načelnika Vida Ivanušeca koji za 19. srpnja 1931. saziva sastanak. Odazvalo se 39 građana iz Ljubešćice i okolnih naselja te su se svi usuglasili da treba osnovati DVD. U inicijativni odbor izabrano je pet građana: Vid Ivanušec, Josip Horvatić, Ivan Sakač, Martin Štriga i Janko Ivanek.
Njihov zadatak je bio prikupljanje dovoljnog broja članova koji bi pristupili u DVD. Prošlo je više od godinu dana od prvog sastanka do saziva sjednice odbora 23. studenoga 1932. Na sjednici je utvrđeno da se prijavio dovoljan broj građana koji su voljni stupiti u DVD te je dogovoreno sazivanje osnivačke skupštine za 8. prosinca 1932. Osnivačka se skupština održala spomenutog dana, a prisustvovala su joj 33 člana i to: Iz Ljubešćice: Vid Ivanušec, Stjepan Šoštarić, Josip Horvatić, Mijo Jerneić, Pavao Potočnjak, Mato Gotić, Rudolf Katalenić, Ladislav Vragović, Mato Španić, Janko Šimec, Josip Dvorski, Martin Španić, Mato Čolja, Tomo Katalenić, Valent Vrhovec, Josip Mlinarić, Vilim Šenvald, Mirko Dvorski, Ivan Gotić, Tomo Gotić, Franjo Kadi, Mirko Šimec, Stjepan Španić, Ivan Bartolec, Jakob Ivanušec.
Iz Kalničke Kapele: Ivan Sakač, Valent Sakač, Valent Mrvčić, Ivan Mrvčić. Iz Rakovca: Andro Štriga, Josip Štriga, Valent Funtak i Mato Štriga.
izgradnjaNovoosnovano Društvo nije posjedovalo nikakva materijalna ili financijska sredstva. Prva oprema bila je jedna ručna štrcaljka koja je bila vlasništvo Općine, a kupljena je 1895. godine. Iz postojećih dokumenata vidljivo je da je Društvo nastojalo na sve moguće načine doći do vatrogasne opreme i sagraditi vatrogasno spremište. Članovi Društva priređivali su priredbe i zabave da dođu do financijskih sredstava za nabavu opreme i vatrogasnih odijela. Privremeno spremište nalazilo se uz bivšu školu na prostoru današnje zgrade Općine.
U narednim godinama Društvo dobro napreduje, a nastale nesuglasice zbog političkih trzavica nisu znatnije poremetile rad Društva. Naprotiv, uspijevaju nabaviti odore i novčana sredstva (oko 30.000 dinara) za gradnju spremišta.
vatrogasni_dom_19571941. godine II. svjetski rat proširuje se i na naše područje, te Društvo prestaje djelovati, ali se odmah po završetku rata, 1946. godine, obnavlja. Period od 1947. do 1951. bio je prilično težak jer mnogi članovi Društva imaju druge obveze. Krajem 1951. jača aktivnost Vatrogasnog društva zahvaljujući Mirku Dvorskom, Tomi Jenkaču i Ivanu Štrigi, te se broj članova povećava.
Od 1951. do 1959. Društvo je veoma aktivno, a mještani ga pomažu u svakom pogledu. Osniva se i sekcija limene glazbe. Instrumente dobivaju od rudnika Ivanopolje. Sekcija djeluje do 1959. kada se raspada jer propada i rudnik, a mnogi članovi koji su radili u rudniku odlaze tražiti zaposlenje izvan našeg područja.
1955. započinje izgradnja vatrogasnog doma uz pomoć mještana koji su pomagali financijski i dovozeći kamen iz Kramarićeve pećine. 1963. godine kamenolom poklanja Društvu 15 vatrogasnih odora, jer je tijekom rata većina odora bila uzeta za potrebe NOV-e. Iste godine dovršen je vatrogasni dom, nabavljena je pumpa, održavaju se redovite vježbe, odlazi se na različita natjecanja na kojima se postižu dobri rezultati i ponovno se osniva limena glazba i tečaj za notno sviranje.
pumpaSedamdesetih godina u vatrogasnom domu priređuju se priredbe i zabave te se prikazuju filmovi jer je škola imala kinoprojektor. Aktivnosti traju do 1973. kada Društvo jednostavno prekida s radom.
Inicijativa za ponovno osnivanje DVD-a dolazi od bivših vatrogasaca zaposlenih u „Kamingu“ 1981. godine. U Društvo se uključuje nekoliko bivših članova među kojima je i zapovjednik Gabro Mikulčić koji ponovno preuzima istu dužnost. Vatrogasni dom i oprema poprilično su zapušteni i uništeni, budući da godinama nisu bili u upotrebi. Počeli su obnavljati dom i nabavljati radne odore.
Tih godina bili su organizirani u Vatrogasnu zajednicu Općine Novi Marof koja novčano pomaže popravak vatrogasne pumpe i kupnju crijepa za prekrivanje doma. U zimskim mjesecima organiziran je tečaj vatrogastva kojeg uspješno završava 28 članova. U to vrijeme Društvo je imalo žensku i mušku ekipu vatrogasnog pomlatka koji su redovito vježbali i išli na natjecanja gdje su postizali značajne rezultate. Početkom Domovinskog rata Društvo prestaje s radom.

muska_ekipaNovim preustrojem i važećim propisima u Republici Hrvatskoj Ljubešćica se osamostaljuje i postaje jedinica lokalne samouprave. Lokalna uprava dužna je, prema zakonu, imati i vatrogasne jedinice. Sukladno tome tadašnji načelnik Ivan Tomiek i Općinsko poglavarstvo sazivaju Konstituirajuću sjednicu 15. svibnja 1994. godine kada DVD opet počinje s radom. Skupština Društva održana je 17. srpnja 1994. kada je potvrđen upravni odbor, izabran nadzorni odbor te je donesen novi statut DVD-a. Brzo nakon toga Općina je osigurala sredstva za nabavu opreme i rabljenog vozila koje je zadovoljavalo potrebe Društva, a uvezeno je iz Njemačke.
U društvu djeluje i vrlo aktivan vatrogasni pomladak koji sudjeluje na natjecanjima i postiže dobre rezultate.

 

DVD Ljubešćica posljednjih nekoliko godina

desantpokazna_vjezba_kadetDevedesetih se godina velika pažnja posvetila uređenju vatrogasnog doma. Dograđen je sanitarni čvor i kuhinja te je uređen okoliš.
Posljednjih pet godina edukacijske programe prošla je većina članova Društva. Educirano je dvadesetak članova vatrogasne mladeži, tridesetak vatrogasaca te desetak vatrogasaca prve klase. Šest pripadnika interventne postrojbe u svibnju 2010. godine završilo je program osposobljavanja za gašenje šumskih požara i helikoptersko desantiranje.
Članovi Društva redoviti su izlagači i sudionici „Ljubeškog sejma“, a svake godine svoju djelatnost nastoje mještanima dočarati kroz zanimljive pokazne vježbe. Već niz godina drže Počasnu stražu kod Božjeg Groba u dane prije Uskrsa te sudjeluju na misi na dan sv. Florijana i Tijelovo.
U kolovozu 2010. godine u suradnji s općinskom vlašću nabavljeno je i drugo vatrogasno vozilo – VW Caravelle. 2012. godine proslavili smo 80 godina vatrogastva u Ljubešćici. Na proslavi je posvećena nova zastava kojoj je kum Vlado Sevšek. Ujesen 2013. godine je uz pomoć Općine renovirano krovište vatrogasnog doma da bi se spriječilo daljnje propadanje uređene unutrašnjosti.

Mlade snage za sigurnije sutra

mladez_u_fazani

Društvo posljednjih nekoliko godina broji tridesetak članova vatrogasne mladeži. Posebna pozornost usmjerena je na ekipu ženske mladeži koja sudjeluje na brojnim natjecanjima i postiže odlične rezultate. Nakon samo nekoliko mjeseci vježbanja, 2009. godine osvajaju prvo mjesto na županijskom natjecanju koje im osigurava nastup na državnom natjecanju 2010. godine u Šibeniku.
Cijela ekipa prolazi edukaciju za vatrogasnu mladež, a u 2011. godini odlaze u kamp vatrogasne mladeži u Fažani.

drzavno_natjecanje_sibenik

Ekipa je marljivo vježbala i u narednim godinama. Zbog prelaska dobne granice od 16 godina, djevojke su formirale žensku A ekipu te i dalje marljivo vježbaju i sudjeluju na natjecanjima.

Tijekom 2013. godine formirane su dvije natjecateljske ekipe vatrogasne mladeži i to ženska i muška. Obje ekipe su sudjelovale na županijskom natjecanju u Lepoglavi gdje su osvojili srednje dobar rezultat, a sudjelovali su i na kupu Hrvatske Vatrogasne Zajednice u Čakovcu. S obzirom na kratko vrijeme vježbanja ostvarili su zadovoljavajuće rezultate.

 

Naša budućnost

protupozarni_centar_lokacija

protupozarni_centar_garazaVelika želja i potreba članova Društva jest izgradnja protupožarnog centra kako bi na jednom mjestu mogli prikladno smjestiti svu opremu. Izgradnja protupožarnog centra planira se u suradnji s općinskom i državnom vlašću te investicijskim fondovima.